αυτάρκεια

αυτάρκεια
Στην οικονομία, πολιτική α. είναι η πολιτική μιας χώρας η οποία, παραιτούμενη από τα ωφελήματα των διεθνών ανταλλαγών, τείνει να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τις εσωτερικές πλουτοπαραγωγικές της πηγές, με σκοπό να κάνει την οικονομία της ανεξάρτητη από το εξωτερικό. Ακόμα από το 1807, ο Γερμανός φιλόσοφος Φίχτε, στο έργο του Λόγοι προς το γερμανικό έθνος (Reden an die deutsche Nation), υποστήριξε την άποψη ότι η Γερμανία έπρεπε να αποτελέσει κλειστό εμπορικό κράτος, αρνούμενη να εμπορευτεί με τις άλλες χώρες, ο 19ος αι. όμως είδε να θριαμβεύει, σχεδόν παντού, η αντίθετη αρχή: του ελεύθερου εμπορίου. Μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου που περιλαμβάνεται μεταξύ του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου πολέμου οι τάσεις για α. ενισχύθηκαν σε διάφορες χώρες και προπάντων στα εθνικοσοσιαλιστικά και φασιστικά καθεστώτα, που τοποθέτησαν την α. στο επίκεντρο της οικονομικής τους πολιτικής. Χαρακτηριστικό σχετικά είναι το έργο του Φ. Φριντ Αυτάρκεια (1932), στο οποίο προβάλλεται η αρχή των πρωτείων της πολιτικής έναντι της οικονομίας. Μολονότι πραγματοποιείται με τη βοήθεια των ίδιων μέσων (όπως οι υψηλοί τελωνειακοί δασμοί, οι απαγορεύσεις εισαγωγής εμπορευμάτων από το εξωτερικό, οι κρατικές ενισχύσεις σε ορισμένους τομείς της εθνικής παραγωγής κλπ.), η α. διαφέρει ουσιαστικά στους σκοπούς της από τον προστατευτισμό. Ο τελευταίος περιορίζεται πάντοτε τοπικά και χρονικά· μπορεί να ευνοήσει έναν ορισμένο παραγωγικό τομέα (μια νέα βιομηχανία, π.χ., στην ανάπτυξή της) ή να προστατεύσει σε μια δεδομένη στιγμή την οικονομική σταθερότητα ή την εσωτερική στάθμη απασχόλησης (εναντίον μιας οικονομικής κρίσης ή μιας πολιτικής ντάμπινγκ). Η α., αντίθετα, είναι διαρκής και, στο μέτρο του δυνατού, ολοκληρωτική παραίτηση από την προσφυγή στην ξένη παραγωγή. Όμως συμβαίνει με τα έθνη ό,τι και με τα άτομα: κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος όλες τις ανάγκες του, κατά τρόπο περισσότερο αποτελεσματικό και παραγωγικό από όσο τις αντιμετωπίζει με την κατανομή και την εξειδίκευση της εργασίας, η οποία πραγματοποιείται με την προοπτική της ανταλλαγής των προϊόντων. Η α. σημαίνει συνεπώς οικονομική εξασθένιση και συχνά εμπνέεται από λόγους όχι τόσο οικονομικούς όσο πολιτικούς, όπως η αναμονή ή η προετοιμασία ενός πολέμου, στη διάρκεια του οποίου η χώρα θα πρέπει να υπολογίζει αποκλειστικά στους εσωτερικούς της πόρους.
* * *
η (AM αὐτάρκεια) [αυτάρκης]
1. το να είναι κανείς αυτάρκης
2. τα απαραίτητα τρόφιμα
3. η επάρκεια
νεοελλ.
η δημιουργία μιας κλειστής αυτοδύναμης οικονομίας που μπορεί να παράγει όλα τα αναγκαία για ένα κράτος.

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Look at other dictionaries:

  • αὐταρκείᾳ — αὐταρκείᾱͅ , αὐτάρκεια self sufficiency fem dat sg (attic doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • αὐτάρκεια — self sufficiency fem nom/voc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • αυτάρκεια — η το να αρκείται κανείς σε όσα ο ίδιος έχει και να μην προσφεύγει σε άλλον: Ένας πραγματικός φιλόσοφος έχει αυτάρκεια …   Νέο ερμηνευτικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας (Новый толковании словарь современного греческого)

  • αὐταρκείας — αὐταρκείᾱς , αὐτάρκεια self sufficiency fem acc pl αὐταρκείᾱς , αὐτάρκεια self sufficiency fem gen sg (attic doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • αὐταρκείαι — αὐταρκείᾱͅ , αὐτάρκεια self sufficiency fem dat sg (attic doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • αὐταρκείαις — αὐτάρκεια self sufficiency fem dat pl …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • αὐταρκείης — αὐτάρκεια self sufficiency fem gen sg (epic ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • αὐταρκείῃ — αὐτάρκεια self sufficiency fem dat sg (epic ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • αὐτάρκειαν — αὐτάρκεια self sufficiency fem acc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • АВТАРКИЯ — (от греч. autarkeia самоудовлетворенность) состояние независимости от внешнего мира, в т.ч. и от др. людей. Термин употреблялся Платоном и Аристотелем; киренаики и стоики считали А., или «самодостаточность», жизненным идеалом. Философия:… …   Философская энциклопедия

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”